Villa Thulin i Växjö

Posted · Add Comment
Ny veranda och balkong

Ny veranda och balkong

Villan på Villagatan hade en ”tarvlig” entretillbyggnad som beställaren ville göra om till en traditionell veranda. Efter ett snabbt sökande efter byggnadens grundsjäl kom vi fram till att byggnaden är  klassicistisk och arkitektens idé blev sålunda en klassicerande öppen veranda/portik. Inspiration var bla Knossos palatset på Kreta med sina kraftfulla röda kolonner. Huset är dock byggt på 1930-talet, vilket bidrog till att balkongträcket fick form av tidig modernism. Inget är så intressant som hybrider. Familjen skulle åka till Wien och jag kallar räckesdesignen för ”hommage á Loos”. Adolf Loos var en av de första modernisterna och han verkade i Wien från ca 1910 och framåt. Man kan nästan säga det var han som introducerade modernismen i Europa, efter det att han varit i USA i början av seklet och träffat Frank Lloyd Wright. Hans första byggnad i Wien var ett bostadshus till sin mor och lite senare ritade han ett hus till Ludwig Wittgenstein.

Runda pelare, kallas kolonner, av trä

Runda pelare, kallas kolonner, av trä, doriskt kapitäl.

allt trä och stål är målat med linoljefärg

Allt trä och stål är målat med linoljefärg