Om kontoret
Kontoret startade 1995 efter att Katinka arbetat som anställd på arkitektkontor i Stockholm och Växjö och några viktiga år på Länsstyrelsen i Växjö med projektet Byggnadskultur i Kronobergs län. Det var intresset för vernacular, arkitektur utan arkitekter (folkliga byggnadstraditioner) som ledde in Katinka på vägen mot byggnadsvård och restaurering..
Kontoret har sin bas i Kalvsvik, 2 mil söder om Växjö, och uppdragen har funnits i hela södra Sverige upp till Orsa i norr. Uppdragsgivare är främst privata fastighetsägare och Svenska kyrkan.
Kontoret är senior medlem i nätverket Byggnadsvård Qvarnarp, som består av ett 20- tal duktiga byggnadsvårdare, hantverkare och byggnadsantikvarier. För större projekt och projekteringar sker samarbete med Tina Wik arkitekter i Stockholm, som också är specialist inom området restaurering. Lokalt samarbete kan ske med Rebecka Carlsson Arkitektur och Design i Nybro.
Undervisning och utveckling av kunskap
Katinka har delat sin tid som arkitekt med arbete som pedagog på Växjö universitet på Designprogrammet och sedan 2006 på Blekinge Tekniska Högskola som lektor i Fysisk planering.
Kontorets ideologier
Platsens själ är viktig och det betyder att en byggnader är alltid delar av en större helhet, en miljö. Detta kallas för kontextualism. Ändra så lite som möjligt. Bygg inte onödigt stort och renovera inte bort minnen och patina i äldre byggnader. Arkitekten ger beställaren råd och kunde bestämmer vilka råd som är mest användbara. Att kunden alltid har rätt betyder att kunden har en sann önskan, men kan arkitekten komma på lösningar kunden inte tänkt sig, kan det vara bra. Speciellt om de kostar mindre.